Užovka obojková je najrozšírenejším slovenským hadom. Žije v močiaroch, v blízkosti jazier, riek a potokov. Jej potravu tvoria hlavne obojživelníky a ryby. Vyskytuje sa vo veľkej časti Európy a západnej Ázii.
Patrí k rýchlym druhom hadov, dokáže vyvinúť rýchlosť až 7 km/hod. Keďže nepatrí medzi jedovaté hady,
na svoju obranu produkuje zapáchajúcu tekutinu, ktorú v prípade nebezpečenstva vylučuje z kloaky. Môže
sa brániť aj tým, že predstiera smrť.


